S-a schimbat Codul Muncii: nu mai poți să fii dat afară așa ușor, patronilor li se pun noi condiții

de: Mădălina Bahrim
20 10. 2022

Pe piața muncii din România vor intra în vigoare noi reguli pentru firmele angajatoare, începând de luna aceasta.

Concret, din data de 22 octombrie, în Codul Muncii se vor regăsi noi prevederi legate de procedura de concediere angajaților.

Când nu are voie patronul să te dea afară, de fapt

Conform noilor reguli, patronul nu va putea să concedieze salariatul care și-a exercitat dreptul de a solicita mutarea pe un post mai bun, chiar dacă angajatorul refuză cererea – aspect ce reprezintă dreptul său. Desigur, angajatorul trebuie să-și motiveze decizia.

De asemenea, nu vei mai putea fi dat afară nici în perioada concediului de îngrijitor, dar nici în zilele în care lipsești de la locul de muncă din cauza unor urgențe familiale. Totuși, dacă ai anumite probleme în familie, care impun lipsa ta de la job, trebuie să-ți anunți angajatorul, ca el să știe că nu vei fi prezent la locul de muncă și, eventual, să-și poată organiza programul altfel sau să aibă timp să găsească un înlocuitor pentru tine.

Trebuie să mai știi că angajatorul nu va putea să te dea afară nici în situația în care ai mai multe locuri de muncă. Acesta nu reprezintă un motiv care să stea la baza unei concedieri, arată cele mai recente schimbări aduse Codului Muncii.

De altfel, mai stipulează noua lege care modifică Codul Muncii, angajatul nu va putea fi dat afară de la job nici pe perioada concediului paternal.

Ce faci, totuși, dacă ești dat afara chiar dacă te regăsești într-una dintre situațiile de mai sus? Ei bine, ai dreptul să te adresezi unei instanțe de judecată. Poți intenta un proces, împotriva angajatorului tău, având ca motiv concedierea nelegală. De altfel, trebuie reținut faptul că, și acum, angajații care se simt nedreptățiți și dați afară în condiții nelegale, pot să-și caute dreptate în fața judecătorilor.